Poporul japonez a ridicat reciclarea la un nivel artistic. Ceramica spartă și porțelanul capătă o viață nouă și, eventual, o nouă funcție cu tehnica kințugi sau kintsugi . În această idee, vă prezentăm această tehnică frumoasă ilustrată cu fotografii.
Frumusețea începe de-a lungul liniilor de spargere - Filosofia kintsugi
Se sparge o cană veche. În mod normal, acesta ar fi sfârșitul poveștii, dar pentru maeștrii kintsugi este doar începutul.
Kintsugi sau kințugi - este o tehnică de repararea obiectelor ceramice sparte cu pudră de aur, aurire o tehnică japoneză care este mai actuală ca oricând. Esența metodei este că nu ascundem crăpăturile, ci mai degrabă le evidențiem cu aur sau o culoare metalică strălucitoare.Rezultatul nu este doar estetic, ci poartă și un mesaj profund: spargerea nu este un defect, ci face obiectul mai frumos. Nu trebuie sa aruncați porțelanul preferat, acesta va căpăta un nou sens și funcție. Obiectul reparat este imperfect, dar tocmai asta îl face unic și valoros.
Pentru acest proiect veți avea nevoie de:
- Plextol
- Lichid aurire, de ex. Lichid aurire Kreul
- gresie spartă sau care se poate sparge, ceramică, porțelan
- pensulă rotundă
Am dat cănilor și bolurilor sparte o nouă funcție atrăgătoare, evocând tehnica Kintsugi. Astfel, cănile au devenit suporturi pentru pensule și articole de machiaj, iar în farfurie putem pune bijuteriile noastre preferate.
Unim ceramica spartă împreună cu adezivul nostru Plextol (țineți cele două piese unite presate împreună, timp de aproximativ jumătate de minut).
Aplicați întotdeauna Plextol doar la piesa care urmează deoarece, deși nu este superglue, se întărește relativ repede. Vom avea suficient timp să fixăm piesele în poziția potrivită.
Nu ștergeți lipiciul care se scurge puțin, deoarece îl vom auri! Odată ce obiectul este din nou împreună, acordați-i o zi pentru priza deplină și puternică, iar apoi distracția poate începe!
Pictați crăpăturile cu vopsea aurie, urmând semnele de adeziv proeminente (cei aventuroși pot lucra cu folie fum auriu . O meditație adevărată :)
Dacă lipsește o bucată mică, nicio problemă, o putem rezolva creativ. De exemplu, pentru cana albă am folosit dantelă, care a fost întărită cu adeziv plextol.
Tehnica kintsugi astăzi, pentru mulți, nu este doar o tehnică artizanală, ci și o cale de auto-descoperire.În loc să ascundem cicatricile trecutului nostru, putem învăța să le purtăm cu mândrie.
Sperăm că v-a plăcut ideea noastră!
(Modelele au fost realizate de colega noastră Ildikó Baranyai.)