Prin utilizarea site-ului nostru, sunteți de acord cu utilizarea de către noi a modulelor cookie în conformitate cu Politica noastră privind modulele cookie.

Proprietățile și tipurile creioanelor grafit

Creionul este un instrument popular și versatil de scriere și desen. Este, de asemenea, cel mai important instrument pentru studiul desenelor tuturor artiștilor care învață să deseneze, să picteze și să sculpteze.
Grafitul este menționat în scrierile de la Nürnberg la sfârșitul secolului al XVI-lea.
Chiar și bucățile inițiale de grafit puteau desena o linie neagră potrivită, dar cea mai importantă caracteristică a ei era totuși moliciunea, netezimea și faptul că putea fi șters de pe hârtie. Liniile mai subțiri necesitau un material mai dur, așa că lângă grafit au adăugat sulf. Soluția sa definitivă este atribuită lui Nicolas Jacques Conté în 1795, această versiune fiind folosită și astăzi sub denumirea de „creion de grafit”. La pulberea de grafit a fost adăugată o anumită cantitate de argilă fină, purificată, iar apoi tija subțire de grafit a fost arsă treptat, ajungând astfel la diferite niveluri de duritate.
Pentru creioanele produse în scopuri artistice, grafitul și argila sunt măcinate fin pe mori coloidale, astfel încât structura lor cristalină să rămână cât mai intactă. Controlând compoziția și arderea masei, pot produce până la 20 de grade de duritate, care sunt indicate prin litere și cifre (de exemplu, de la 10H la 9-10B). Se amestecă mai mult argilă cu grafitul creioanelor mai dure, creioanele moi sunt preferate pentru uz artistic, culoarea lor este și mai închisă și zgârie mai puțin hârtia.


Ce duritate a grafitului ar trebui utilizată depinde de desen. De exemplu, creionul HB poate fi folosit pentru a desena în prealabil slab sau pentru a crea detalii subțiri și fine. Este mai bine să tonificați cu creioane mai moi, pentru a crea umbre și contraste, deoarece culoarea este mai neagră din cauza conținutului mai mare de grafit. Din această cauză, pot păta mai mult.
Un fapt puțin interesant: litera H provine inițial de la numele lui Franz Hardtmuth, el este nepotul fondatorului fabricii cehe de creioane KOH-I-NOOR. Prima scară de duritate a fost numită scara KOH-I-NOOR.

În prezent, acestea sunt literele și numerele marcate pe un creion:

    B: Black - nuanțe mai închise, creioane mai moi
F: Fine - aproximativ aceeași duritate ca un creion HB
H: Hard – creioane mai tari (mai deschise la culoare).

Numerele de pe creion indică o valoare tonală, adică cât de deschisă sau închisă va fi semnul creionului de pe hârtie. Cu cât numărul este mai mare, cu atât creionul este mai deschis (de exemplu, 10H) sau mai întunecat (de exemplu, 10B)


Baton grafit, creion mecanic, praf grafit

  • Creion mecanic și mină: Creionul mecanic versatil este realizat din lemn, metal sau plastic, care este un instrument potrivit pentru a ține diferite dimensiuni de mine de grafit.

  • Pulbere de grafit: Grafitul poate fi aplicat și sub formă de pulbere cu o pensulă, o cârpă. Cu el se pot obține umbre fine și efecte speciale. Poate fi chiar amestecat cu apă, caz în care se recomandă hârtie de acuarelă sau altă hârtie de înaltă calitate, mai groasă.
  • Baton de grafit: Un creion solid din grafit sau tijă pătrată din grafit din grafit pur, fără priză de lemn, care sunt potrivite în principal pentru desenarea pe suprafețe mai mari. Printre acestea există și o versiune solubilă în apă Aqua Monolith grafit.

 


Accesorii pentru creioanele grafit

  • Radieră: Una dintre cele mai importante instrumente este radiera, de preferință de calitate ar trebui să strice cât mai puțin hârtia, să nu se întindă. Printre radierele de înaltă calitate, se numără KOH-I-NOOR, Cretacolor și Caran d' Ache. Radierele monopol sunt folosite în principal pentru desenele cu cărbune și pastel, dar mulți le folosesc și pentru creioane, deoarece pot fi șterse cu precizie datorită formabilității lor. Cu o radieră, nu numai că putem corecta greșelile, dar putem și estompa culoarea grafitului, creând o evidențiere în semnul de grafit.
  • Estompă: Estompa de fapt un băț de hârtie presat rulat în formă de creion. Acest instrument este folosit în principal pentru a spăla și a estompa cărbunele și pastelul, mai rar decât grafitul, deoarece linia creionului dă în principal caracterul desenelor în creion. Dar puteți estompa urme de grafit cu el și puteți utiliza acest instrument pentru a adăuga ton desenului atunci când vârful este pătat sau grafit. Poate fi ascuțit sau curățat doar cu șmirghel sau prin ruperea straturilor de hârtie (nu poate fi ascuțit cu ascuțitor).
  • Fixativ: dacă doriți să vă faceți desenul sau creația mai durabilă sau pentru a preveni deteriorarea sau murdărirea imaginii din cauza influențelor externe, merită să vă preparați desenul cu fixativ. Asigurați-vă că nu suflați prea aproape de hârtie, încercați să o întindeți uniform și să suflați puțin pe rând, mai degrabă în mai multe straturi.
  • Extensie și capac pentru creioane: puteți obține o prelungitor pentru creion, cu care puteți ține confortabil creioane tradiționale uzate și batoanele de grafit. Cu capacul, putem proteja vârful creioanelor din geantă atunci când călătorim.< /li>
  • Ascuțitor și cutter: pentru o bună calitate folosirea ascuțitoarelor care nu rup vârful creionului este esențial. În loc de un ascuțitor de creion, puteți ascuți creioanele și cu un cutter, pentru că așa îl putem ascuți mai bine pentru a sculpta lemnul din jurul minei creionului, obținând un grafit cu o suprafață mai mare, care se poate utiliza mai ușor, de exemplu. Recomandăm acest lucru în special pentru schițe și desene de artiști.

Seturi Grafit

În gama noastră de produse sunt multe seturi grafice de o calitate excepțională, printre care se numără și seturi simple de creioane din grafit în mai multe durități, și există seturi mai serioase care conțin mai multe instrumente de desen cu accesorii. Acestea sunt ideale ca un cadou sau pentru graficieni, artiști și designeri grafici deopotrivă.

Etichete legate de conținut: Grafika - Illusztráció
La inceputul paginii